Recomandare monitor editare video/foto

Monitoare pentru calculator sunt pentru toate bugetele, pornesc de la 3,4 milioane si ajung la sute de milioane. Se aleg in functie de preferintele fiecaruia, după utilitatea acestuia.

Cand a venit vorba de calculator, mi-a placut intotdeauna sa am ce e mai bun. Daca le-am obtinut si la un pret decent, afacerea era perfecta, cel putin din punctul meu de vedere.

V-am tot spus ca eu fac editare video si, mai nou, prietena mea a inceput sa faca editare foto. Nu la un nivel foarte inalt, insa, invatam, chiar daca DSLR-ul ne pune piedici uneori.

Chiar daca regulile nu sunt intotdeauna aceleasi, lumina, corectia de culoare si nu numai sunt asemanatoare. Unii pot lucra pe laptop, pe display-uri foarte proaste, pe care nu observi mare lucru, in schimb altii doresc sa lucreze profesionist, pe un desktop de calitate, cu o configuratie decenta si un monitor decent pentru editare video/ foto.

Ce monitor sa aleg pentru editare video/ foto?

Pe piata sunt multe tipuri de monitoare, cu fel de fel de specificatii, monitoare 3d, un marketing de toata frumusetea.

Ceea ce conteaza la un monitor in editare video/ foto:

  • panou de calitate(minim VA, recomandat IPS)
  • conectivitate DVI sau DisplayPort
  • format 16:9, recomandat 16:10 – diferenta aia de pixeli conteaza foarte mult in Photoshop sau Corel Draw, chiar si in programele de editat video
  • timp de răspuns acceptabil – nu este chiar un criteriu pentru foto/video, acesta ajuta mult mai mult in gaming
  • poate fi monitor ultraWide dacă faceți editare video. Stabiliți voi dacă vă place să fie curbat sau nu.

Recomandare monitor LED pentru grafica

Daca s-ar mai gasi pe piata, probabil ca as alege un monitor LCD DELL U2311H. Un monitor de 23′ pe care il detin din 2011 si nu mi-a facut nici cea mai mica problema, culori reale, culori pe care greu le gasesti la monitoarele de acum.

Saptamana trecuta am ales un monitor pentru cumnatul meu, un monitor pe care il detin si eu din 2012 si anume DELL U2412M, monitor cu panou IPS, 16:10, care face diferenta.monitoare

Inca de cand a ajuns monitorul a ramas uimit de “cat de mult a ramas in urma” si “ce bine se editeaza pe un monitor de 24′, 16:10”, el avand un laptop Sony Vaio, cu display FULL HD.

Ce-i drept, diferentele sunt mari, tocmai de aceea in articolele de pe acest blog mereu am recomandat pentru editarea video/ foto un calculator cu un monitor bun, nu un laptop decat atunci cand nu ai incotro. Oricum timpii de randare sunt altii pe un calculator puternic, fata de un laptop.

Chiar si pe foto eu zic ca se editeaza bine, eu si prietena mea chiar avem discutii si ne programam timpul pe calculator, mai ales daca am de montat nunti, evenimente, spoturi. Din punctul nostru de vedere e un chin sa stai pe laptop la editare.

Totusi daca nu aveti bani pentru monitor DELL 2412M, puteti foarte bine sa va indreptati si spre varianta de 23′, cea LED, editia noua pentru DELL U2311H, adica monitorul LED DELL U2312HM.

Care este diferenta intre un monitor LED si un LCD?

Nu este o regula general valabila, insa mi se pare ca LED-ul are culori mai reci fata de un LCD si are o tenta de glossy. Tocmai de aceea eu inca prefer monitoarele LCD. Stiu, sunt de moda veche.

M-am uitat peste oferte si am vazut ca tot cam pe acelasi buget au mai aparut si cateva oferte de la LG, Philips, dar nu stiu sa fie fiabile. Asadar, eu zic ca cel mai bun monitor pentru grafica ramane DELL U2412M pentru cei cu buget redus, disponibil aici.

La sfârșit de 2017 văd că oferta se diversifică. Unii aleg să își achiziționeze monitoare 4k, eu încă sunt de părere că tehnologia trebuie să se maturizeze. Anii următori vom vedea culori și tehnica îmbunătățită pentru tehnologia 4k.

Monitor IPS 24.1 Dell U2415 Full HD

Fratele mai mare al monitoarelor de care vă spuneam mai sus a fost lansat. Este un IPS de calitate, foarte bun pentru pretențioși, dar și pentru oamenii care lucrează în domeniu.

Prețul și mai multe detalii despre DELL U2415 găsiți aici.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.