Funcționează o placă de bază PCI Express 2.0 cu placă video PCI Express 3.0?

Marketing-ul ne face să fim departe de realitate, să ne dorim mai mult de ce avem nevoie. Dar articolul acesta nu va fi o lecție de marketing, ci un răspuns la întrebarea „îmi merge o placă video cu PCI Express 3.0 într-o placă de bază cu PCI Express 1.1?”.

Extrem de multe persoane sunt nelămurite și nu știu dacă placa video pe care o vor achiziționa este compatibilă cu placa lor de bază. Având  în vedere că nu toată lumea se pricepe la acest domeniu mi se pare că este o întrebare avizată.

Există și un răspuns la întrebare și acesta este „da, este compatibilitate între plăcile video cu PCI Express 1.1. 2.0 și 3.0 și sloturile de pe placa de bază.” Probabil că vor fi compatibile și cu PCI Express 4.0 de care se discută tot mai mult, dar momentan nu avem detalii exacte.

Dar dacă au schimbat numărul, oare sunt diferențe majore?

Începutul articolului spune tot: marketing. Diferențele sunt prea mici pentru a fi luate în seamă. În jocuri diferențele sunt mici, foarte mici, de 1% chiar dacă vorbim și de dual GPU sau rezoluții mari. Testele de mai jos ne arată cum se comportă nVIDIA 980 GTX, una dintre cele mai ok plăci video de pe piață.

teste pci express 1.1, 2.0,3.0

În pozele de mai jos avem câteva jocuri destul de solicitate și se observă clar că diferențele sunt de câteva FPS-uri.

tomb raider teste

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.