Overclock-ul pe intelesul tuturor

Am fost provocat de un comentator de pe blog sa scriu despre overclock. De fapt, m-a intrebat foarte multe informatii cu care as putea scrie un articol. Nu am stat pe ganduri si am inceput acest articol despre overclock. Nu sunt un user profesionist de overclock, asa ca este posibil ca unele lucruri sa ma depaseasca. Tocmai de aceea o sa incerc sa explic pe intelesul meu ce este overclock, la ce ajuta acesta si daca este bine sa facem overclock in orice moment.

Ce este overclock-ul?

Conform wikipedia overclocking-ul este procedeul prin care o componenta hardware de calculator este fortata sa functioneze la frecventa mai mare decat cea specificata de producator. Componentele cel mai des overclockate sunt microprocesorul, memoria RAM, placa grafica si cipurile de pe placa de baza. Scopul este de a obtine performante mai mari, fara ca acest lucru sa duca la instabilitatea sistemului. Acest procedeu poate conduce la economii, nefiind necesara achizitionarea unei componente mai scumpe si mai rapide, reversul fiind posibilitatea de a micsora durata de viata a componentei overclockate sau chiar distrugerea ei.

In ultima vreme overclock-ul a devenit o nisa destul de importanta. Unele persoane ii catalogheaza pe cei care fac overclock ca fiind entuziasti.

Overclock pentru laptop?

Ați văzut și voi că laptopurile sunt dispozitive tot mai mici, tot mai subțiri și ce consumă tot mai puțină energie. Știu că toată lumea dorește performanță la prețuri mici, dar nu se pune problema la modelele subțiri.

În momentul în care facem overclock solicităm componentele cheie, în special placa video. Ajungând la limitele maxime ale laptopului automat trebuie să ne gândim și la temperaturi mult mai ridicate pentru acestea.

Iar dacă ne gândim că foarte multe modele intră în thermal throttling, cred că nu este cazul să ne mai gândim și la overclock pentru laptopuri. Sigur, nu este o regulă general valabilă, dar ar trebui să ne gândim la modelele de top, cele cu răcire mult mai bună și care nu fac rabat de la calitate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.