Diferențe între DDR3 și DDR4

Am tot vorbit despre memoriile RAM, chiar am făcut un mini tutorial prin care am încercat să vedem ce trebuie să știm înainte să adăugăm o nouă placuță de RAM. Acum doresc să discut despre diferențele, dar și noutățile cu care ajunge DDR4 în casele noastre.

Am mai aruncat câteva informații, în articolele precedente despre memoriile DDR4, dar nu suficiente.

Așadar, cu ce noutăți vine DDR4?

Dacă este să vorbim de aspect, acesta s-a schimbat un pic față de DDR3. Avem aceeași lățime, dar DDR4 folosește 288 de pini, pe când DDR3 folosește doar 240 de pini. Așadar, nu veți putea pune 2 plăcuțe diferite pe calculator, una DDR3 și una DDR4 pentru că nu vor încăpea în slot. (lucrurile se schimbă atunci când placa de bază are, din fabrică, sloturi DDR3 și DDR4 – așa cum s-a întâmplat în perioada de tranziție a DDR2 către DDR3)

ddr3 vs ddr4

Nu vreau să se transforme în cel mai tehnic articol, dar pentru cei care vor să descopere mai mult despre memoriile RAM DDR4 pot citi asta.

Avantaje DDR4 față de DDR3

 • lucrează la voltaj mai mic (votajul memoriilor DDR4 scade de la 1.5 la 1.2V, iar pentru memoriile ULV vom ajunge chiar și la 1.05.V)
 • consumul de energie este îmbunătățit(aproximativ 40%)
 • latențele sunt mai mari
 • multe erori de compatibilitate au fost rezolvate și detectarea de erori a fost îmbunătățită
 • XMP îmbunătățit
 • suportă până la 512 GB de RAM

Dezavantaje DDR4 față de DDR3

 • mult mai scump față de DDR3
 • diferențe insesizabile în utilizarea de zi cu zi.
 • frecvențele sunt mai mari față de DDR3, dar performanțele nu sunt foarte diferite

DDR4 a fost testat prima dată în 2011 de către Samsung. Mai jos aveți un tabel cu valorile care sunt schimbate între DDR3 și DDR4.

ce e nou in ddr4

Spuneam mai sus că DDR4 încă nu este pentru toată lumea, încă nu este recomandat pentru toate sistemele. Jocurile se descurcă acceptabil și cu DDR3, în utilizarea zilnică(browser, filme, etc) nu avem nevoie de așa ceva 1600 MHz pe care îi oferă DDR3 sunt suficienți. Mai jos aveți un test în care se observă că performanțele sunt identice în momentul de față în jocuri.

test jocuri DDR4

Subliniez, în momentul de față, pentru că se pot dezvolta, pe viitor, jocuri care să facă diferența. Mai jos aveți un test între un sistem pe DDR3 și unul pe DDR4. Cu multithreading activat se observă puterea DDR4 și este exact ce vă spuneam când spuneam că DDR4 s-a îmbunătățit pe partea de multithreading.

COPIERE-DDR3-VS-DDR4

Dacă faceți editare video și credeți că merită, vă puteți îndrepta spre o memorie cu DDR4. Dacă ne gândim că suntem în 2017 și dacă ne gândim la un PC nou e cazul să ne îndreptăm spre noua tehnologie.

4 Comments

 1. VASI le R februarie 16, 2015
  • Petrus februarie 16, 2015
   • Claudiu decembrie 18, 2015
 2. Melos Negros ianuarie 7, 2019

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.