Diferența între wireless B vs G vs N vs AC vs AD

Tehnologia routerelor evoluează pe zi ce trece. Probabil că va avansa și mai mult atunci când vom avea la dispoziție 5G-ul de care se tot discută. Se pare că acesta va fi disponibil pentru toate electrocasnicele din casă. Motiv de upgrade, nu?

Momentan, IoT-ul putem spune că este doar la nivel declarativ. Puține lucruri se pot face cu adevărat.

Dar articolul ăsta doresc să fie despre tipurile de routerele wireless. Pe piață au apărut foarte multe tipuri, de-a lungul timpului. Avem viteze incredibil de mari, dar de multe ori sunt doar pe hârtie. Așadar, hai să vedem care este diferența între wireless B, G, N sau AC.

Termenii aceștia îi vedem tot mai des pe cutiile routerelor de pe la noi.

Diferența între Wireless B, G, N sau AC?

Evident că unele tehnologii au ieșit de pe piață, cele precum Wireless B și cred că în curând va ieși Wireless G. Marea diferență între acestea este pentru viteză și arie de acoperire.

Wireless AC1 Gbps40 metri5 GHz2013
Wireless N300 Mbps70 metri2.4 GHz, 5 GHz2009
Wireless G54 Mbps40 metri2.4 GHz2003
Wireless B11 Mbps35 metri2.4 GHz1999

Dacă de wireless G și B nu se mai pune problema, iată că wireless N și wireless AC sunt pe piață și sunt tot mai cerute. Acestea chiar lucrează din ce în ce mai bine cu dispozitive multiple. Tocmai pentru că lumea dorește să conecteze un televizor la un laptop, dorește să aibă un telefon performant pe care să se uite la video.

Le vom găsi și sub forma de cifre. Dacă în unele magazine se discută despre wireless N, pe altele avem standardele WLAN trecute.

Așadar, ar trebui să știți să faceți analogia următoare:

  • 802.11B
  • 802.11G
  • 802.11N
  • 802.11AC

Se discută și despre 802.11AD, dar mai greu pe la noi prin magazine. Se pare că acest standard va înlocui cablurile de prin casă. Cel puțin așa anunță cei de la arstechnica. 

Părerea mea este că totul se va dezvolta întâi pe cablu, apoi pe WiFi. Chiar pe cablu se discută ca alimentarea să se facă tot de acolo. Probabil pe cablurile CAT8.

4 Comments

  1. dragan victor ianuarie 8, 2018
    • Petrus februarie 11, 2018
  2. Vicky februarie 8, 2018
    • Petrus februarie 11, 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.