De ce se încălzește procesorul?

Discutam aici despre calculator și despre motivele pentru care acesta se poate încălzi și poate avea probleme. Vreau să nișăm un pic discuția spre încălzirea procesorului.

De fapt și de drept, microprocesorul nu se încălzește. El este cald oricum. Lucrează undeva la peste 150-200 de grade.

Așa cum zice și aici este vorba despre electronică, despre felul în care tranzistorii și rezistorii funcționează. În plus, dacă sunt probleme pentru un microprocesor întâi va trebui să se încălzească suficient de tare… apoi să apară problemele.

Totuși, trebuie să se facă un transfer termic între el și placa de bază. Transferul de căldură se face cu ajutorul pastei termoconductoare, iar răcirea se face cu ajutorul cooler-ului pentru procesor fie el pe apă sau pe aer.

Ansamblul de procesor și placă de bază trebuie să funcționeze la temperaturi cât mai mici. Pe vremuri AMD se încălzeau foarte tare și ajungeau pe la 90 de grade, indiferent de cooler-ul folosit.

Acum lucrurile s-au schimbat cu Ryzen. Discutăm de aproape aceleași valori, așadar procesoarele pot fi folosite fără probleme chiar și la 80 de grade.

Sigur, recomandările sunt pentru coolere aftermarket bune, alături de pastă aplicată corect și răcire cât mai ok făcută.

Aboneaza-te la NewsLetter

Vei primi cele mai noi articole pe mail, o data pe saptamana. Cu cat suntem mai multi, cu atat comunitatea se ridica.

Multumesc ca te-ai inregistrat

UPS, se pare ca exista o eroare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.