De ce se blochează conținut 4k

În rândurile următoarea o să răspundem la întrebarea mai mult sau mai puțin generică: de ce se blochează conținutul 4k.

Sunt mai multe cauze posibile și ar fi ok să le punem pe toate în balanță. De altfel, ar trebui să ne gândim și să vedem dacă avem ce face sau nu. Sau ne trebuie upgrade.

Probleme Hardware

Sunt situații în care hardware-ul este de vină. Pur și simplu nu mai este actual cu ceea ce se întâmplă pe piață.

Procesor

De exemplu, în momentul de față se dezvoltă tot mai multe codecuri noi, se discută despre HVEC, se bagă instrucțiuni noi pe procesoare. Aceste instrucțiuni dacă nu sunt disponibile, cel mai probabil, conținutul 4k va fi greu de redat. Așa s-a întâmplat și când a fost trecerea spre FULL HD, așa se întâmplă și acum.

Unitatea de stocare

SSD-urile nu mai sunt o noutate. Ne trebuie, sunt ok la casa omului. Nu zic că este obligatoriu ca sistemul să aibă un SSD, nu influențează atât de mult conținutul 4k, încât să nu poți rula.

Totuși, pe un HDD mai slab, de 5400 RPM pot apărea situații în care nu poți să folosești corespunzător.

Acestea ar fi principalele probleme pe care le văd la un sistem. Sigur, este recomandat să vedem în Task Manager dacă sunt și alte probleme cu resursele.

Monitorul/ televizorul folosit

Sunt situații în care televizorul este slab. Am văzut televizoare atât de slabe încât nu puteau să ruleze fluent un film 4k. Da, treburile erau și din cauza panoului, dar și avea cauze software.

Mă gândesc la aplicația de pe care rulați sau chiar site-ul acela, dacă este unul.

De aici putem să intrăm un pic în zona software putem descoperi că problemele pot apărea și de la browser sau chiar de la conexiunea de internet.

Iar dacă vorbim despre conexiunea la internet putem să criticăm atât echipamentul din casă(router, ONT – după caz), cât și banda de internet.

E posibil ca filmele 4k pe care le rulăm, dacă sunt pe internet, să aibă atât de multă informație încât internetul să nu ne ajute.

Codecuri

Lipsa codecurilor poate fi o problemă. Unele programe au început să aibă tot mai multe codecuri preinstalate, dar altele recunosc doar câteva formate.

Driveri

Driverul video este vechea problemă. Da, Windows 10 te ajută mult când vine vorba de drivere, dar nu întotdeauna este ceea ce trebuie. Trebuie verificat cum trebuie, înainte.

Nu este cel mai bun articol despre așa ceva, dar vreau să vă atrag atenția la ce posibilități de erori sunt atunci când nu funcționează corespunzător conținutul 4k.

Ce alte probleme ați mai întâlnit?

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.