Cum se conectează calculatorul sau laptopul la TV

Întrebarea Cum se conectează calculatorul sau laptopul la TV este destul de ambiguă. Pe piață sunt o submedie de conectori ce ne ajută să facem conexiune între un calculator sau un alt tip de gadget și un televizor. Probleme apar atunci când unul dintre gadgeturi este mai vechi sau au standard diferit.

Conexiunea se face prin rețea wireless, prin cabluri digitale și prin cabluri analogice.

Rețeaua wireless probabil că va fi viitorul, toată lumea începe să renunțe la cablurile clasice, dar momentan încă nu toate tehnologiile sunt suficient de rapide pentru a folosi această tehnologie. Dar viitorul arată bine din punctul ăsta de vedere. Pași mărunți se pare că vor face tehnologiile 5G ce vor apărea din 2020 încolo.

Cine dispune de rețea wireless?

În ultima vreme au apărut foarte multe televizoare cu funcții smart și în felul acesta putem folosi o rețea wireless între un laptop sau un hard extern cu un televizor Smart. Probleme de conectare între un smartHUB și un gadget mobil sunt, chiar dacă avem aplicații precum Mirroring sau Smart View.

De exemplu, la modelele care dispun de rezoluție ultra HD sunt probleme la afișarea conținutului. LG-ul meu nu poate reda fișiere 4k dacă acestea sunt prin rețeaua wireless.(am un model de router d-ăsta)

Conexiune digitală

Conexiunea digitală este mult mai bună ca cea analogică. Zgomotul pe imagine nu este atât de accentuat ca pe analogic. Același lucru se întâmplă și în cazul sunetului.

conexiune pc prin hdmi

Dacă vorbim de digital trebuie să enumerăm următoarele: DVI, HDMI, DisplayPort, Thunderbolt(Apple). Cu acestea puteți să faceți o conexiune digitală între calculator și televizor. DVI-ul este singurul care nu poate reda sunet dintre cele enumerate mai sus.

Conectare calculator la televizor digital

Cel mai simplu mod pentru a afișa imagine pe un calculator este printr-un cablu direct. Mă refer la un cablu DVI DVI sau poate HDMI HDMI. Acest lucru vă obligă să aveți un port DVI pe laptop (de ieșire) și unul de intrare pe televizor. Acelasi raționament trebuie respectat și în cazul unui port HDMI.

Probleme apar în momentul în care nu avem legături „directe”, ci trebuie să improvizăm, să punem adaptoare sau poate să alegem o conexiune analogică.

Pe piață sunt foarte multe adaptoare, însă cele mai multe probleme le-am întâlnit în momentul în care am vrut să fac conversie între o conexiune analogică și una digitală. Pe înțelesul tuturor un conector VGA nu va putea fi transformat în conexiune digitală și să aibă sunet.

Așadar vom folosi un adaptor VGA DVI în cazul în care avem doar VGA pe laptop sau pe placa video a calculatorului.

Conexiune analogică

Se încearcă trecerea de la analogic, în multe țări s-a renunțat de ceva timp la ea, noi ne mișcăm mai greu. Chiar și televiziunea se va muta complet pe digital în perioada următoare.

Pe analogic avem VGA, S-VIDEO, SCART, RCA. Primii doi ne oferă posibilitatea de a reda doar imagine, iar SCART și RCA ne oferă posibilitatea să și auzim. Eu aș renunța definitiv la tot ce înseamnă analogic dacă vorbim de televizoare performante, chiar și de cablu TV.

Dintre toți conectorii aceștia, eu prefer să mă joc cu RCA-urile. Acestea îmi oferă o calitate a imaginii mult mai bună.

Conectare laptop sau calculator la televizor vechi

Am învățat ce înseamnă RCA-uri, așa că în rândurile următoare vom încerca să conectăm un laptop cu HDMI la televizor.

conector-tv

Televizorul are mufele de mai jos, cea galbenă este pentru video, iar celelalte două sunt pentru sunet. De cele mai multe ori se poate folosi doar o mufă pentru audio. Dacă la audio nu contează, la video trebuie să introduceți obligatoriu firul galben.

În cazul de față avem nevoie de un convertor pentru că unul are semnal analogic și unul digital. În plus, așa cum spuneam și aici semnalul analogic convertit în digital pierde multe detalii, imaginea devine lăptoasă, etc.

Unul dintre convertoare este acesta.

Din punctul meu de vedere nu merită investiția, costă mult prea mult, dacă mai suplimentăm puțin bugetul putem să luam un tv nou.

Prin conectorul HDMI am doar imagine, nu și sunet. De ce?
SETARE-HDMI

Dacă aveți un calculator și vreți să vă uitați pe Youtube la un filmuleț sau prin VLC, iar vor aveți imagine și nu sonor este bine să verificați driverele. După ce verificați driverele trebuie să vă uitați dacă în setările de sunet aveți setat implicit dispozitivul de redare. În poza de mai jos v-am exemplificat.Nu uitați să închideți și să redeschideți aplicația pe care o folosiți. În cazul de față Youtube sau VLC. E posibil ca, dacă aveți băgate și alte boxe, acelea să intre în conflict. Ar fi bine să le scoateți provizoriu.

Cele mai mari probleme sunt în momentele în care vreți să faceți o conexiune wireless. Momentan, ne vom ocupa de conexiunea prin cablu. Este cea mai simplă.

Cabluri necesare în momentele în care aveți și pe laptop, dar și pe TV aceeași mufă

Avem laptopuri cu conectorii următori:

 • conector VGA
 • conector HDMI
 • conector DisplayPort
 • conector Thunderbolt
 • conector USB Type C

Dacă și la televizor avem un astfel de port nu este deloc greu să reușim să facem conexiunea. Televizoarele noi au renunțat la porturile analogice, cele VGA, dar cele noi, majoritatea SMART TV-urilor au renunțat la conexiunea analogică.

Conexiune VGA VGA
conector vga pentru pc

În cazul în care laptopul are VGA, iar televizorul are conector VGA avem nevoie de cablul din imaginea de mai jos. La ambele capete trebuie să aibă conectorul albastru, cu 15 pini.

Conector HDMI – HDMI

Este aceeași situație ca mai sus, indiferent că discutăm despre HDMI 1.4 sau despre HDMI 2.0. Este suficient să adăugăm și într-o parte și în alta cablul și ar trebui ca totul să fie ok.

conectori-tv

Mai jos, ca să fie clar pentru toată lumea, am pus o poză în care se exemplifică tot mai mulți conectori pe care îi găsim la televizoarele actuale.

Conectare laptopului la televizor prin WiFi

Odată cu apariția televizoarelor SMART au apărut și posibilități de conectare a televizorului prin rețeaua WiFi din casă. Din păcate, nu și cele mai bune televizoare sunt în stare să redea conținutul de pe calculator pe televizor.

Ca să putem conecta corect un laptop la televizor ar fi bine să facem un test de pe calculator pe laptop. Dacă te poți conecta prin WiFi la calculator verifici faptul că rețeaua wireless din casă funcționează corespunzător. Dacă nu poți partaja informațiile trebuie să verifici setările router-ului.

Eu am reușit să conectez laptopul cu ajutorul rețelei WiFi cu ajutorul Windows 10. Nu am încercat cu versiunile mai vechi de Windows, dar cu Windows 10 și un televizor Samsung am reușit să fac asta. Este un articol documentat aici.

În funcție de modelul nostru putem să ne orientăm pentru conectarea prin WiFi.

35 Comments

 1. Macovei Constantin Alexandru aprilie 11, 2016
  • Petrus aprilie 13, 2016
   • Macovei Constantin Alexandru aprilie 14, 2016
    • Petrus aprilie 14, 2016
     • Macovei Constantin Alexandru aprilie 14, 2016
     • Petrus aprilie 14, 2016
     • Andreea martie 12, 2018
     • Petrus martie 14, 2018
 2. Macovei Constantin Alexandru aprilie 14, 2016
  • Petrus aprilie 14, 2016
   • Macovei Constantin Alexandru aprilie 25, 2016
 3. Macovei Constantin Alexandru aprilie 14, 2016
  • Aurel Draghici septembrie 27, 2016
 4. Arpi mai 7, 2016
  • Petrus mai 7, 2016
 5. cristian septembrie 27, 2016
  • Petrus septembrie 27, 2016
  • Aurel Draghici septembrie 30, 2016
 6. Toader Alina octombrie 22, 2016
  • Petrus octombrie 24, 2016
 7. Nic decembrie 9, 2016
  • Petrus decembrie 9, 2016
 8. Lucian Popescu ianuarie 31, 2017
  • Petrus septembrie 13, 2017
 9. Alexandru Trica martie 23, 2018
  • Petrus martie 23, 2018
   • Alexandru Trica martie 23, 2018
    • Petrus martie 28, 2018
     • Alexandru Trica martie 28, 2018
 10. Roland iunie 10, 2018
  • Petrus iunie 14, 2018
 11. Cristi septembrie 1, 2018
 12. Razvan Iacobici noiembrie 19, 2018
  • Petrus noiembrie 20, 2018
 13. Bogdan ianuarie 30, 2019

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.