Cum sa alegi cele mai bune componente?

Nu este o treaba simpla sa alegi un calculator desktop. Nu este ușor sa alegi un laptop de calitate, cu multitudinea de oferte de pe piață.

Chiar un prieten ma intreba cum sa aleaga componentele unui calculator, de unde stie el ce procesor sa puna de unde sa stie ce producator de memorie RAM sa aleaga si asa mai departe.

Inainte de toate trebuie sa aveti in vedere ca toate componentele sunt importante, avem nevoie si de procesor de calitate, avem nevoie de placa de baza buna, dar si de carcasa sau sursa buna.

Trebuie sa intelegem ca vorbim de un sistem care trebuie sa lucreze impreuna. Nu cred ca vreunul dintre voi si-ar pune caroserie de Audi si motor de Logan, nu?

Daca luam componente de calculator compatibile trebuie sa luam si componente echilibrate, pe care sa le folosim exact la ce avem noi nevoie.

Ce trebuie sa avem in vedere cand alegem un calculator?

componente compatibile

Fie ca facem upgrade, fie ca facem un sistem nou trebuie sa stim ca piesele trebuie sa fie compatibile. Si anume:

Placa de baza trebuie sa fie compatibila cu memoria RAM si cu procesorul

Asamblarea acestor componente se face prin niste socket-uri(prize). Acele prize trebuie sa fie compatibile intre ele. Nu exista adaptoare asa cum exista intre prizele englezesti si cele de la noi, asa ca trebuie sa se potriveasca.

Pe Intel avem socket-uri ca:

 • Intel 1150
 • Inlel 2011
 • Intel 1155
 • Intel 775
 • Intel 1151

Pe AMD avem urmatoarele:

 • AM4
 • AM3+
 • AM3
 • FM1
 • FM2

Acestea sunt prizele de pe placa de baza. Procesoarele trebuie sa fie pe acelasi tip de priza cu placa de baza. Adica un procesor Intel I5 de generatie Skylake 6600 este pe socket 1151. Acesta va functiona doar pe placi de baza cu socket 1151. Nu pe 775, nu pe 1150, ci doar pe 1151.

Memoria RAM

Avem placi de baza care suporta DDR2 si care suporta DDR3. Nu exista memorii RAM care sa le suporte pe amandoua. Aveti foarte mare grija ce alegeti. Marea majoritate stie ca memoria este pe DDR3. Se face tranzitia catre DDR4, dar momentan piața este imatură. Au apărut câteva modele, dar pentru entuziaști, nu pentru piața largă, pentru oamenii care nu vor neapărat high end.

Cum fac upgrade la PC?

upgrade procesor

Daca doriti sa faceti upgrade la calculator automat trebuie sa schimbati toate componentele de mai sus. Asta in cazul in care nu aveti o placa de baza compatibila cu noul socket sau memorie RAM DDR3. Nu va inghesuiti la memorii foarte scumpe, inainte de toate va recomand sa cititi acest articol.

Au mai ramas doua componente importante, dar pe care nimeni nu le baga in seama sau… incearca sa investeasca cel mai putin in ele.

Daca la carcase problemele oarecum s-au rezolvat, au aparut destul de multe modele cu racire decente, cu airflow bun la 200-250 de lei, la sursa de alimentare inca avem probleme.

Lumea crede ca este bine sa investeasca 1500 de lei intr-un procesor, dar il alimenteaza cu o sursa de proasta calitate, de 150 de lei.

Este la fel de importanta, poate chiar mai importanta decat celelalte componente. Poate chiar mai importanta. O intrebare retorica este urmatoarea: „va functioneaza calculatorul fara curent„!?

Exact la acest lucru trebuie sa va ganditi cand alegeti un sistem de zeci de milioane si nu va ganditi sa investiti in sursa de alimentare.

Placa video

alegere placa video

Se discuta destul de mult despre aceasta. In ultima vreme mai toate procesoarele pentru home useri au si o placa video integrata. Pentru lucruri minore, pentru a vedea un film HD, pentru a rula un joc mai vechi este decenta. Nu este WOW, dar va faceti treaba cu ea.

Daca vreti mai mult de atat trebuie sa alegeti o placa video dedicata. Pe aceasta o alegeti in functie de buget, in functie de sursa pe care o aveti, dar si de spatiul pe care il aveti in carcasa. Cu cat este mai scumpa placa video, cu atat este mai mare.

4 Comments

 1. tavi ianuarie 13, 2016
  • Petrus ianuarie 14, 2016
   • tavi ianuarie 19, 2016
    • Petrus ianuarie 31, 2016

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.