Cum aleg placa de baza pentru calculator?

In acest articol vreau sa vorbesc despre plăcile de baza. De data asta vreau sa ma opresc la placile de baza ATX.

Foarte multi fac greșeală, forțați sau nu de împrejurări precum buget mic sau neștiință să își aleagă o placa de baza ieftina care nu este foarte ok.

Nu ma refer la faptul ca nu este compatibila, dar o placa de baza trebuie sa fie cat de cât decenta, sa aibă condesatori de calitate, sa aibă o construcție ok, ca sa o poti raci asa cum trebuie.

placa de baza atx

Cum aleg o placa de bază?

Trebuie sa ne hotărâm ce dorim sa facem cu calculatorul, cât de multa memorie RAM dorim sa adăugăm, ce platforma sa folosim, daca dorim sa adăugăm mai multe placi video si sa facem SLI/crossfire, câte porturi SATA sa aibă placa de baza, ma gândesc la faptul ca multi fac editare video, iar noua tehnologie ultraHD ne cam pune bete in roate si trebuie sa avem cat mai mult spatiu de stocare.

Pe langa optiunile placii de baza trebuie sa fim atenti si la revizia placii de baza. Avem de-a face cu o tranzitie intre placile de baza care suportau generatia Haswell, cu procesoarele noi bazate pe Haswell Refresh.

Asadar, care sunt pasii pe care trebuie sa îi facem cand alegem placa de baza?

Haideți să enumerăm câteva criterii.

Platforma

Dupa ce am ales procesorul, trebuie sa ne gandim la o placa de baza compatibila. Atat Intel, cat si AMD au socket („prize”) diferite pentru procesoarele lor. Asa ca producatorii de placi de baza trebuie sa realizeze modele compatibile pentru ei. In momentul de fata avem următoarele socket-uri pe piata:

socket Intel

 • LGA 775
 • LGA 1150
 • LGA 1151
 • LGA 1151 V2
 • LGA 1155
 • LGA 2011

socket AMD

 • AM1
 • AM3
 • AM3+
 • FM2
 • FM2+
 • AM4

In momentul de fata cele mai noi placi de baza sunt pe socket AM3+, respectiv 1151V2. Mai exista la Intel, pentru cei care doresc sa isi realizeze un calculator puternic, pentru editare video, pentru randari, LGA 2011.

Acesta este mult mai scump, nu este destinat pentru home useri, ci mai degrabă pentru cei avansați în domeniu, pentru cei care chiar câștigă bani din asa ceva. Pentru aceștia, momentan, s-a lansat DDR4, care ii ajuta foarte mult la procesarea informației.

Este evident ca daca vom dori sa alegem un procesor Intel, ne va trebui un procesor care sa fie suportat de placa de baza. Pentru acest lucru vom verifica pe site-ul producatorului placii de baza daca procesorul pe care il dorim se afla in lista de procesoare.(de obicei este o categorie CPU Supported list)

Acolo vedem daca procesorul este suportat, daca BIOS-ul are nevoie de update, daca memoria RAM pe care urmeaza sa o alegem este suportata de producatorul placii de baza.

Ce modele de placi de baza avem pe piata?

Oferta este diversificata, ca si la producatorii de placi video, avem mai multi concurenti, mai multe firme care realizeaza astfel de placi de baza.

La noi pe piata cei mai importanti sunt:

 • Gigabyte
 • ASUS
 • AsRock
 • MSI

Nu as putea spune ca unul sau altul este mai bun, fiecare placa de baza este buna dacă are construcție ok, dacă are condensatori buni, care are o electronica decenta.

De ce diferă dimensiunile plăcilor de baza?

Avem mai multe dimensiuni pentru plăcile de baza.

 • ATX
 • mATX (micro ATX)
 • BTX
 • DTX
 • LPX

Acestea sunt pentru diferite medii: birouri, banci, dar si pentru home useri. Cele mai folosite sunt cele ATX si mATX. Pentru calculatoarele cu procesoare puternice recomand placi de baza ATX, insa pentru cele low buget, cu procesoare ieftine, va puteti descurca si cu una mATX.

Care este diferenta dintre ATX si mATX?

Diferentele sunt la porturile de conectare, la sloturile PCI Express, conexiuni SLI/ Crossfire si chiar la calitatea componentelor folosite. Cel mai important lucru mi se pare cel cu sloturile de memorie RAM. Acestea mATX au maxim 2 sloturi, pe cand cele de pe placile de baza ATX au cate 4 sloturi sau chiar mai multe, daca vorbim de LGA 2011.

Voi sunteti singurii care alegeti strategia de configurare a calculatorului, voi stiti ce buget aveti acum si cam ce va fi in momentul in care veti face upgrade. Diferențe de performanță nu sunt între cele două, doar vă oferă posibilități mai multe.

placa de baza bus

Modelul de chipset

Este unul dintre cele mai importante lucruri. Componenta de bază a acestei plăci este chipsetul. Așa cum se vede și în schema de mai sus avem Northbridge și Southbridge.

Northbridge-ul coordonează activitatea procesorului, a memoriei sau a interfeței PCI Express. Practic, dacă veți avea probleme cu placa de bază veți avea simptome și către placa video sau memoria RAM. Diagnosticarea o faceți ușor cu un programe de stres și verificați ca temperaturile să fie ok, dar ma multe referitoare la acest lucru în viitoarele articole.

Southbridge-ul se ocupă cu funcțiile calculatorului, cu celelalte componente adăugate pe placa de bază(porturile USB, placa de sunet, BIOS-ul șamd).

În specificațiile plăcii de bază nu o să găsiți detalii referitoare la aceste două noțiuni, dar în titlu sau prin „apropiere” veți găsi modelul de chipset.

Plăci de bază Intel cu socket 1150

Așadar, pe socket 1150 avem plăci de bază cu chipset diferit. Acestea au denumiri precum: B85, H81, H87, Q85, Q87 si Z87. Mai mult ca sigur, pe noua generație de plăci de bază, care vor veni cu socket 1151 și suport Skylake vom avea alte denumiri pentru chipset.

Anumite astfel de plăci de bază permit overclock. Cei de la Intel au nișat un pic overclock-ul și l-au blocat pentru anumite procesoare. De exemplu B85 sau H81 nu pot fi overclockate, ci trebuie să țintiți mai sus.

La AMD este mai simplu, toate plăcile de bază permit overclock, mai ales cele de generație nouă AM3 și AM3+.

Plăci de bază pe socket 1151

Sper că ați observat că, de ceva timp, avem și plăcile de bază pentru platforma Skylake. Aceste plăci de bază suportă DDR3 și DDR4, în funcție de prețul pe care îl veți da pe aceasta. Diferențele de preț, în momentul de față, sunt destul de mari, dar ușor, ușor se face trecerea către noua platformă, iar prețurile pentru componentele vechi vor scădea și… ușor, ușor vor dispărea de pe piață.

Mai jos aveți câteva modele ce mi s-au părut interesante. Oferta nu este diversificată, așa că n-ar fi rău să așteptăm și reviziile următoare.

ASRock X299 EXTREME4
 • socket Z370
 • memorie RAM DDR4
 • 4 sloturi de memorie
 • 2 sloturi SATA Express
MSI B360 GAMING PLUS
 • memorie RAM DDR4
 • 4 sloturi de memorie
 • 2666 MHz
 • 2 sloturi SATA Express

Sigur că nu sunt doar aceste modele și nici nu sunt cele mai bune. Am ales doar pe cele pe care le-am considerat eu ok.

Între timp, au mai apărut multe plăci de bază, pe diferite socket-uri. Avem, pe Skylake, următoarele: Z170, H170, H110, Q170, Q150, B150.

Intel Coffe Lake V2

Au apărut de curând și noile procesoare de la Intel. Pentru acestea nu avem nevoie de plăci noi de bază, ci vom folosi tot chipset-ul de la Coffe Lake, adică plăci de bază pe chipset 1151 V2. Diferența va fi făcută de update-urile de BIOS.

Sigur că se vor comercializa și modele noi, compatibile direct cu Coffe Lake. Deja anumiți producători au anunțat modele compatibile.

AMD

În sfârșit, AMD, au reușit să facă treabă și să scoată plăci de bază bune. Serios. Era o muncă titanică la ei. Cu RyZen 2 treburile stau un pic mai bine. S-au aliniat la standardele actuale. Câteodată sunt chiar plăci de bază mai ieftine decât cele de la Intel. Asta este un lucru minunat.

Asus Prime B350M-A
 • socket Z370
 • memorie RAM DDR4
 • 4 sloturi de memorie
 • 2 sloturi SATA Express
GIGABYTE AORUS X470
 • memorie RAM DDR4
 • 4 sloturi de memorie
 • 3466 MHz în overclock
 • 2 sloturi SATA Express

Caracteristicile plăcilor de bază

Alegerea unei plăci de bază se face, de cele mai multe ori după denumire, după aspect sau după numărul de porturi de conectare și, evident, după preț.

Porturi SATA

Momentan, cele mai multe plăci de bază de pe la noi sunt dotate cu porturi SATA. Cele ieftine au două porturi SATA 3, cele mai scumpe au mai multe porturi, iar cele noi au început să aibă porturi SATA EXPRESS.

Această tehnologie a fost dezvoltată de curând, nu este atât de fiabilă(cel puțin momentan) pentru că lucrează la un voltaj mai mare, iar pe ea vom conecta SSD-urile în viitor. Doar vă amintesc de acest lucru, nu este cazul să învestiți într-o tehnologie imatură și scumpă.

De cele mai multe ori plăcile de bază mATX au foarte puține sloturi de conectare, unele au 2, altele 4 și să vă fie greu dacă doriți să adaugați un hard nou sau un DVD RW.

Sloturi de RAM

Vă povesteam de apariția DDR4 în articolele precedente. Și aceasta este o tehnologie nouă, neadaptată pentru plăcile de bază ieftine, de jocuri, ci pentru cei care folosesc într-un mod profesional calculatorul. Odată cu apariția acesteia se vor putea adăuga până la 512 GB de RAM, cu plăcuțe de dimensiuni mari, dar și cu mult mai multe sloturi. Se vorbește de plăci de bază cu 8 sloturi de RAM.

Momentan, pe piață avem plăci de bază cu 2 sau 4 sloturi de RAM. Întâlnim la modelele mATX două sloturi pentru adăugarea memoriei RAM, iar la cele ATX 4 sau mai multe.

Din punctul meu de vedere este bine să alegeți una cu 4 sloturi de memorie RAM. Pe lângă airflow, pe lângă wire management-ul pe care puteți să îl faceți mai ușor, există posibilitatea ca, după un timp, un slot să se strice. Iar cum plăcile de bază lucrează mult mai bine cu memorii în dual channel sau chiar quad channel, nu văd de ce aș alege mai puține sloturi.

Porturi USB

Am observat că lumea dorește să aibă cât mai multe porturi. Nu sunt în target, eu am nevoie de un port USB 3.0 liber și încă două pentru periferice care foarte bine pot să folosească unul USB 2.0. Am și eu în față, pe carcasă două porturi USB 3.0, dar chiar nu-mi amintesc să le fi folosit pe amandouă simultan.

Ieșiri video

Sunt foarte importante în momentul în care folosiți placa video integrată pentru a afișa imaginea pe ecran, dar dacă știți că faceți un sistem pentru gaming și alegeți o placă video dedicată nu are sens să vă mai intereseze acest aspect pentru că oricum nu o veți folosi la nimic.

Ieșiri audio

Placa de bază are placă de sunet integrată. În ultima vreme s-au dezvoltat plăci foarte ok și nu merită să achiziționați una externă decât dacă veți face ceva profesional sau dacă aveți un sistem de sunet performant.

VRM

Auzim tot mai des despre acest termen. Este o componentă foarte importantă a plăcii de bază. Un model cu un VRM bun face ca placa de bază să se poată overclock-a foarte bine, foarte ușor.

21 Comments

 1. woops iulie 31, 2016
  • Petrus iulie 31, 2016
   • woops iulie 31, 2016
    • Petrus august 2, 2016
 2. woops august 2, 2016
  • Petrus august 2, 2016
 3. Sorin noiembrie 24, 2016
 4. IOAN GROSU martie 30, 2017
  • Petrus martie 30, 2017
 5. laurentiu catrina iunie 14, 2017
 6. ION martie 27, 2018
  • Petrus martie 28, 2018
 7. Decebal martie 28, 2018
  • Petrus martie 29, 2018
 8. Decebal martie 29, 2018
  • Petrus aprilie 2, 2018
 9. Bogdan noiembrie 25, 2018
  • Petrus decembrie 5, 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.