Ce este bottleneck?

Foarte multe persoane întreabă și, totodată, încearcă să afle ce este bottleneck, cu ce ne ajută și cât de mult rău ne face calculatoarelor noastre.

Cred că prietenii voștri v-au anunțat de zeci de ori de termenul acesta așa că în rândurile următoare încercăm să îl explicăm.botleneck

Un mic istoric pentru termenul bottleneck

S-a preluat de la americani, practic și l-au imaginat ca o sticlă, mai degrabă ca un gât de sticlă. În engleză termenul bottle înseamnă sticlă, iar pus lângă neck(gât) reiese bottleneck, adică gât de sticlă sau gâtuire.

Eh, dar ce ne interesează pe noi? Cu ce ne ajută dacă avem bottleneck?

Nu prea ne ajută deloc, chiar nu este bine să se întâmple asta pentru calculatorul nostru.

Să luam un exemplu: avem un calculator vechi, de acum 10 de ani. Presupunem că toate componentele sunt compatibile, iar mâine vrem să adăugăm o placă video 980 GTX.

Calculatorul acela va avea memoria RAM atât de slabă, procesorul atât de slab încât, dacă vom adăuga o placă video performantă vom face mai mult rău întreg sistemului pentru că datele cerute de placa video nu vor putea fi recepționate de procesor și memoria RAM.

Dar acest lucru nu este valabil doar pentru placa video, ci și pentru celelalte componente, chiar și pentru sursa de alimentare. Faceți mai mult rău decât bine dacă luați o sursă de 750W, dar sistemul consumă 300W.

One Response

  1. Nelu martie 15, 2017

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.