Cât de importantă este viteza memoriei RAM?

Despre memoria RAM am tot discutat. Fie atunci când am făcut un ghid pentru alegerea corectă a memoriei RAM, fie când am vorbit despre diferențele între DDR3 și DDR4.

În articolul de față vom încerca să analizăm un pic mai mult memoriile RAM și să vedem dacă merită să luăm ceva mai performant.

Dacă discutăm de DDR3 ne duce gândul la 1600 MHz, dacă discutăm despre DDR4 ne duce gândul la 2133 MHz. Toate celelalte sunt valori mai mari, sunt frecvențe pe care trebuie să dăm bani în plus.

Așadar, cât de mult contează în jocuri să avem o memorie DDR4 la 3200 de MHz și nu cea standard? De 2133 MHz?

Din punctul meu de vedere diferențele sunt minime. Nu se justifică diferența de preț.

Memoria Crucial 16GB DDR4 este disponibilă aici la un preț foarte ok.

Luăm un alt brand ce are 3200 MHz. Îl găsim la ~200 lei aici.

Avem de-a face cu o diferență de 100 de lei pentru o performanță pe care n-o vom observa foarte curând. Sigur, ne putem lăuda la prieteni cu cifrele, nu?! 🙂

Mergem un pic mai departe și analizăm și alte benchmark-uri. De data aceasta doar pe DDR4, având un hardware mult mai puternic.

Pe lângă prețul pe care îl dați pe diferența de preț aveți în vedere că va trebui să achiziționați și o placă de bază cu chipset Z270 sau X99 pentru a rula la valori mai mari de 2133 MHz.

Sigur, dacă discutăm despre editare video este posibil ca varianta mai scumpă să fie mai ok. Asta dacă aveți nevoie ca totul să fie mai rapid, să reușiți să terminați proiectul la timp.

Cu alte cuvinte, memoria RAM mai rapidă este necesară in momentele în care setul de date de lucru depășește dimensiunea memoriei cache a procesorului.(L1, L2, L3)

Vă mai las un filmuleț ce completează cele spuse mai sus.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.