Ce alegem? Hard disk normal sau SSD?

Alegerea unui calculator nu este simplă. Dacă ar fi atât de simplu pe cât pare acest blog nu ar mai exista. Oamenii ar ști ce să aleagă fără prea multe probleme.

În acest articol vreau să discutăm despre soluțiile de stocare. Știu că am trecut în revistă câteva lucruri despre SSD-uri, despre hard disk-uri externe, dar cred că întotdeauna este bine să venim cu lucruri noi, cu anumite completări la acele articole și nu numai.

Până la urmă nimeni nu este învățat, iar tehnologia evoluează zilnic. Chiar și pentru mine care stau toată ziua cu nasul în ele nu pot să știu tot.

Așadar, avem pe piață în momentul de față hard disk-uri și SSD-uri. Raportul calitate preț este în favoarea hardurilor, dar avantajele încep să fie tot mai mari pentru SSD-uri. De altfel, în momentul de față, este tehnologia în care se investește tot mai mult și doresc să fie tot mai performantă.

Diferențe între hard disk-urile cu platane și SSD-uri

HDD-vs-SSD

Dacă încă sunteți în dubii pentru alegerea unui hard disk normal sau a unui de mare viteză în rândurile următoare ar trebui să vă convingeți de alegerea pe care trebuie să o faceți.

SSD-urile sunt mult mai rapide față de hardurile normale, atât la citirea informației, cât și la scrierea ei. Sunt foarte multe teste pe internet ce confirmă acest lucru, dar și cele 3 SSD-uri ale mele spun același lucru. SSD-urile sunt mai rapide.

SSD-urile sunt și mai fiabile față de un hard normal. De multe ori am avut impresia că trebuie să protejez SSD-ul ca să nu îl stric, să am grijă că îl pot pierde. Am dat o sumă considerabilă la vremea aceea și nu îmi permiteam să o arunc dintr-o prostie.

Ultimele teste de fiabilitate arată că SSD-urile pot scrie până la 2000 TB de informație.

Pe laptop am doar SSD așa că acolo trebuie să scriu, să descarc de pe torrent, să țin la seed, să editez, să randez, să fac orice. În 2 ani de zile în care l-am folosit zilnic la serviciu nu am nici 30 de TB de informație scrisă pe el. Așa că rezistă fără probleme.

Marele dezavantaj al SSD-ului este prețul. Un hard de 1 TB îl putem achiziționa cu 2-300 de lei pe când pe un SSD de 120 GB îl găsim cam pe la același preț. Așadar, dacă aveți buget pentru a achiziționa un SSD alegeți-l, dacă nu măcar unul pentru sistemul de operare ar fi perfect.

Interfața de conectare

Ambele, în momentul de față, folosesc portul de conectare SATA. Limita maximă a fost atinsă de către SSD-uri, iar producătorii încearcă să realizeze un port care să fie mai rapid față de SATA și anume SATA EXPRESS. Nu sunt atât de fiabile momentan aceste soluții, cele clasice sunt, încă, mai ok.

Mai jos aveți o prezentare a celui mai rapid SSD de pe piață cu port de conectare pe PCI Express.

Dacă SSD-urile sunt mai mici, de 2.5 inchi, iată că hardurile le găsim de 2.5 inchi, dar și de 3.5 inchi. Așadar, dacă aveți un hard cu port SATA pe calculator și vreți să faceți upgrade la un SSD sigur va fi compatibil.

Un hard normal ajunge și până la 20 TB de stocare pe când SSD-urile până la 3,4 TB. Prețul celui din urmă fiind de câteva zeci de mii de $.

Performanțe

Sunt net superioare performanțele unui SSD.

6 Comments

 1. CRI_ august 16, 2015
  • Petrus august 16, 2015
 2. Sorin februarie 9, 2017
  • Petrus februarie 9, 2017
   • Sorin februarie 9, 2017
    • razvan februarie 22, 2018

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.